CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Hur får man en bra stående arbetsställning?

Senast uppdaterad 03. december 2024

Att stå upp vid skrivbordet är i allmänhet hälsosamt. Men som med alla andra arbetsställningar kan det vara ansträngande för kroppen om du inte gör det på rätt sätt - eller för mycket. Här är våra bästa tips för att säkerställa en bra stående ställning som kan ge dig en sundare arbetsdag utan smärta och skador.

4 tips för en bra stående arbetsställning

Felaktig arbetsställning kan snabbt leda till besvärande smärta och skador - oavsett om du sitter ner eller står upp. Därför är det viktigt att du står ergonomiskt korrekt i ditt arbete och att du kommer ihåg att variera din ställning.

Följ dessa 4 goda råd:

  1. Stå med ca 15-20 cm avstånd mellan fötterna

  2. Fördela vikten lika på båda benen - variera genom att växla vikten från det ena benet till det andra

  3. Böj knäna lätt - stå aldrig med översträckta knän

  4. Håll ryggen rak - undvik att kröka ryggen

Använd ettergonomisk underlägg

Att stå belastar kroppen, särskilt knän, höfter, vrister och rygg, särskilt om du står på hårda ytor som sten- eller klinkergolv. Därför är det en bra idé att använda ergonomiska stödytor som stå- och avlastningsmattor och fotstöd.

De ergonomiska ståmattorna är stötdämpande och hjälper till att fördela belastningen på fötterna. Dessutom är mattorna halkfria och isolerande, så att du slipper vrida dig och frysa när du arbetar, medan fotstöden gör det lättare att variera arbetsställningar och rörelser, förbättra balansen och öka blodcirkulationen.

Kom ihåg att sitta ner också

Variation är nyckeln till en god ergonomi på arbetsplatsen.

Att stå upp på kontoret under långa perioder sliter på kroppen och ett av de bästa sätten att minska risken för muskel- och belastningsskador är att ta en paus från arbetet och fysiskt sätta sig ner.

Om du ofta står upp vid skrivbordet eller datorn under långa perioder bör du göra dig själv en tjänst och prioritera dina pauser lika högt som ergonomiska arbetsställningar. 

Och när du ändå tar en paus, släng upp benen en stund eller gör några enkla stretchövningar. För precis som din kropp behöver resa sig och sätta sig behöver den också böja och sträcka på sig.

Gör små övningar och rör på kroppen

Förutom en bra hållning är det bra att göra små övningar som ger rörelse under arbetet, t.ex. venpumpsövningar, som är aktiva muskelövningar. Här är några enkla övningar, t.ex:

  • gunga upp och ner med fötterna
  • stå upprätt med benet samtidigt som du skakar det
  • lyft knäet uppåt mot taket samtidigt som du håller balansen
  • luta dig mot stolen, stå på tårna och hälarna samtidigt som du fördelar vikten

I allmänhet kräver en bra ergonomisk hållning att du lär känna din kropps signaler. Var t.ex. uppmärksam på om du vilar eller ”hänger” på höften - det är ett typiskt tecken på att kroppen behöver byta ställning eller sätta sig ner, på en till exempel på en avlastande sadelstol eller en ergonomisk pall för stående arbete.

Du kanske även är inresserad av