Så här förvarar du din choklad
Senast uppdaterad 05. april 2024
Lomax KvartalsBonus är helt kostnadsfri och utan förpliktelser. Det enda du behöver göra är att skapa ett kundkonto och anmäla ditt intresse för att samla KvartalsBonus.
När du handlar hos Lomax så samlar du alltid minst 5% i bonus och vi sätter automatisk in din bonus på ditt kundkonto.
Du samlar bonus på alla dina köp under ett kvartal, vilket innebär att du kan använda din bonus när du handlar under nästkommande kvartal.
Senast uppdaterad 05. april 2024
Har du också öppnat en chokladkaka som blivit lite grå? Det är inte ett tecken på att chokladen är dålig. Den går fortfarande bra att äta, och smaken är fortfarande fin. Men de flesta av oss äter med ögonen, och en grå yta kommer därför att påverka njutningen – en mörk, blank choklad är helt enkelt vackrare och mer inbjudande än en matt grå.
Den grå färgen uppstår när chokladen förvaras för varmt eller flyttas mellan skiftande temperaturer. Värmen får helt enkelt fettämnena att tränga ut i ytan och bildar sedan en gråaktig nyans när chokladen svalnar igen.
Den gråa färgen kan även uppstå om chokladen förvaras för kallt eller fuktigt. Om detta sker är det sockret som tränger ut och skapar den gråaktiga nyansen.
Om du följer råden för förvaring nedan, kan de flesta chokladsorter hålla sig länge utan att bli gråa.
Mjölkchoklad kan typiskt hålla sig upp till ett år, mörk choklad nästan två år och vit choklad omkring fyra månader. Fylld choklad såsom tryfflar kan hålla sig i tre till fyra månader.
Se det stora urvalet av chokladOm du har varit så olycklig att din choklad redan har blivit grå, kan den tempereras och användas till exempel som överdrag till konfekt eller fyllda choklader, då försvinner den grå färgen igen.
Ska du använda din choklad till bakverk, fyllda choklader eller överdrag, var försiktig med att värma upp den för snabbt. Kom ihåg att choklad är mycket känsligt och inte mår bra av snabb uppvärmning.