CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Så här förvarar du din choklad

Senast uppdaterad 05. april 2024

Choklad är en känslig vara. Om du förvarar den för varmt eller för kallt riskerar den att få en gråaktig nyans. Men med rätt förvaring kan du få din choklad att hålla länge. Läs hur här.

Varför blir chokladen grå?

Har du också öppnat en chokladkaka som blivit lite grå? Det är inte ett tecken på att chokladen är dålig. Den går fortfarande bra att äta, och smaken är fortfarande fin. Men de flesta av oss äter med ögonen, och en grå yta kommer därför att påverka njutningen – en mörk, blank choklad är helt enkelt vackrare och mer inbjudande än en matt grå.

Den grå färgen uppstår när chokladen förvaras för varmt eller flyttas mellan skiftande temperaturer. Värmen får helt enkelt fettämnena att tränga ut i ytan och bildar sedan en gråaktig nyans när chokladen svalnar igen.

Den gråa färgen kan även uppstå om chokladen förvaras för kallt eller fuktigt. Om detta sker är det sockret som tränger ut och skapar den gråaktiga nyansen.

Hur länge kan choklad hålla sig?

Om du följer råden för förvaring nedan, kan de flesta chokladsorter hålla sig länge utan att bli gråa.

Mjölkchoklad kan typiskt hålla sig upp till ett år, mörk choklad nästan två år och vit choklad omkring fyra månader. Fylld choklad såsom tryfflar kan hålla sig i tre till fyra månader.

Kom-ihåg-lista för förvaring av choklad

  • Förvara din choklad vid en stabil temperatur mellan 15-17 grader.
  • Förvara inte din choklad i kylskåpet – luftfuktigheten bör inte överstiga 55 %.
  • Undvik att din choklad utsätts för för mycket ljus – förvara den gärna i ett mörkt skåp.
  • Choklad, både i ren form och i fyllda chokladvarianter, håller sig bäst när den är inpackad.
  • Se till att förpackningen är helt tät så att chokladen inte tar åt sig smak av andra livsmedel.
  • Så får du bort det gråa

    Om du har varit så olycklig att din choklad redan har blivit grå, kan den tempereras och användas till exempel som överdrag till konfekt eller fyllda choklader, då försvinner den grå färgen igen.

    Ska du använda din choklad till bakverk, fyllda choklader eller överdrag, var försiktig med att värma upp den för snabbt. Kom ihåg att choklad är mycket känsligt och inte mår bra av snabb uppvärmning.

    Du kanske även är inresserad av