• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Hur man väljer rätt dokumentförstörare

Senast uppdaterad 11. maj 2024

Att välja rätt dokumentförstörare kan vara som att hitta en nål i en höstack. Vilka funktioner är viktigast, vad bör du hålla utkik efter och hur hittar du rätt modell som passar dig och dina kollegors behov? Följ vår guide här och få vår experts råd om hur du väljer rätt dokumentförstörare.

Vad är en dokumentförstörare? 

En dokumentförstörare används för att förstöra papper. Dokumentförstörare används ofta för att förstöra papper som innehåller personlig och datakänslig information.

Hur en dokumentförstörare fungerar

En dokumentförstörare, även kallad en “shredder”, är helt enkelt en kontorsmaskin som förstör papper genom att skära pappersark i mindre bitar. För att kunna förstöra dokument på ett säkert och effektivt sätt är underhåll av maskinen en nödvändighet.

De allra flesta dokumentförstörare fungerar genom att papper placeras i ett fack på maskinen. Pappersarken fångas sedan upp av vassa valsar. Valsarna går mot varandra och därför fungerar valsarnas kanter som vassa knivar som skär papperet mycket fint. När papperet har förstörts eller strimlats samlas det slutligen upp i maskinens avfallsbehållare.

Vilken dokumentförstörare ska du välja?

Kanske är du också på jakt efter en dokumentförstörare, men du är inte säker på vilken du ska välja och vilken dokumentförstörare som är bäst. Svaret är enkelt: det beror på vilka behov du och dina kollegor har.

Fundera därför på frågor som de nedan innan du investerar i en ny dokumentförstörare:

  • Hur ofta behöver du strimla - dagligen, veckovis eller månadsvis?

  • Hur mycket papper behöver du strimla - är det några ark åt gången eller större högar, och behöver du strimla andra föremål som kredit- och ID-kort, CD-skivor eller kopior med gem och häftklamrar?

  • Hur mycket säkerhet behöver du - är det främst vanliga pappersark som ska strimlas eller behöver du strimla känslig personlig information?

  • Hur många användare kommer att använda dokumentförstöraren - är den till din arbetsplats eller kommer dokumentförstöraren att användas av flera personer i teamet eller på en större avdelning?

  • Hur länge kommer dokumentförstöraren vanligtvis att användas - är det i små tidsintervaller eller ständigt?

  • Vilka andra egenskaper ska dokumentförstöraren uppfylla - hur mycket utrymme ska modellen ta upp, ska maskinen vara tyst och är det viktigt att den är stoppsäker?

Hur mycket behöver du strimla?

Ju mindre storlek eller prestanda din dokumentförstörare har, desto färre pappersark kan du vanligtvis strimla åt gången.

På arbetsplatser där det ofta finns flera användare och högre tryck på maskinen är det en bra idé att välja en högeffektiv dokumentförstörare med en stor avfallsbehållare. På så sätt behöver du inte tömma maskinen hela tiden, och dokumentförstöraren kan matas med större mängder och med tätare intervall.

Om dokumentförstöraren däremot är avsedd för privat bruk, där det ofta bara finns ett fåtal användare och små mängder, kan du med fördel välja en mindre dokumentförstörare.

Vilken säkerhetsnivå behöver du?

Kraven för att förstöra fysiskt papper kan vara mycket stränga beroende på vad du behöver strimla, så var uppmärksam på dokumentförstörarens säkerhetsnivåer, även känd som P-säkerhet. Din P-säkerhet anger hur många bitar ett makulerat dokument skärs i och kategoriseras på en skala från 1-7, där 7 är den säkraste nivån.

Ju fler känsliga dokument du behöver förstöra, desto högre P-säkerhet behöver du. Därför rekommenderar vi alltid att du väljer en P4-strimlare eller högre när du ska förstöra kopior med känsliga data och information.

Till exempel kommer ett papper som klipps av en dokumentförstörare med säkerhetsnivå P7 att förvandlas till cirka 15 000 små konfettibitar vid destruktion, medan en dokumentförstörare med säkerhetsnivå P4 kommer att strimla papperet i cirka 2 000-2 500 bitar.

Vilken ljudnivå vill du ha?

Buller påverkar arbetsmiljön och är en irriterande del av arbetsdagen för många människor. Därför är modeller med låg ljudnivå en fördel, särskilt i öppna kontorslandskap med hög aktivitet och många människor.

Sikta på en decibelnivå under eller mellan 60-70 db - det motsvarar den ljudnivå som vi människor normalt utsätts för under normala samtal med kollegor, familj och vänner. Och se till att du bekantar dig ordentligt med platsen innan du installerar dokumentförstöraren i rummet för att minimera störningarna för dig och dina kollegor.

Vad ska du strimla?

Som en allmän regel bör en dokumentförstörare endast användas för de material och kvantiteter som anges i användarhandboken. Så om inget annat anges bör du bara strimla papper. Men oroa dig inte, det finns också modeller som strimlar mer än bara kopieringspapper.

Du kan till exempel få dokumentförstörare som strimlar allt från gem och häftklamrar till kredit- och ID-kort i plast, CD-skivor och annat smått och gott - så fundera på vad du behöver strimla innan du köper.


Pappersstopp - så här reparerar du din dokumentförstörare

  • Töm behållaren: Pappersstopp orsakas ofta av överfulla papperskorgar. Töm papperskorgen och töm den ofta.

  • Kontrollera dörrar och luckor: Om dörrarna eller luckorna är öppna fungerar inte dokumentförstöraren. Kontrollera att dörrarna är ordentligt stängda och försök igen.

  • Strimla färre ark: För stora mängder papper fastnar i maskinens rullar. Minska antalet pappersark som du strimlar åt gången.

  • Smörj dokumentförstöraren: Brist på olja kan leda till att maskinen slutar fungera. Smörj därför regelbundet in fragmenteringsvalsarna med fragmenteringsolja.

  • Använd knappen "Reversera": Om papperet har fastnat, använd knappen "Reverse" och tryck växelvis mellan "Reverse" och "Play". Om det inte fungerar första gången, stäng av och sätt på maskinen och upprepa sedan.


Var också uppmärksam på dokumentförstörarens “cool time”, även känd som nedkylningsperiod, särskilt i öppna kontorslandskap - dvs. den tidsperiod som maskinen behöver vara ur bruk.

Hur ofta bör du rengöra?

Du bör rengöra din dokumentförstörare regelbundet om du vill förlänga dess livslängd och, ännu viktigare, förhindra att maskinen slutar fungera eller går sönder.

Lyckligtvis finns det två huvuddelar i de flesta dokumentförstörare som kräver regelbundet underhåll - dokumentförstörarens valsar, även kända som knivarna, och säkerhetssensorn, även känd som den sensoriska sensorn.

Om sensorn blir igensatt kommer maskinen tillfälligt att sluta fungera, men det är lätt att förhindra. Stäng av maskinen och borsta försiktigt av sensorhuvudet så är den klar att användas.

Hur smörjer man sin dokumentförstörare?

När du smörjer dina valsar regelbundet förhindrar du att valsarna torkar ut. Ju mer uttorkade valsarna eller knivarna är, desto sämre kommer ditt papper faktiskt att skäras.

Därför bör du regelbundet smörja in valsarnas eller skärarnas huvuden med dokumentförstörarolja. Detta förhindrar också att skärhuvudena blockeras eller överhettas i maskinen, vilket kan skada både växlarna och motorn.

Vissa dokumentförstörare kan faktiskt också smörjas med så kallade oljeark, som helt enkelt laddas i maskinen som ett vanligt pappersark. Arket körs sedan genom maskinen och smörjer dokumentförstöraren utan din hjälp.

Vilken olja ska du använda?

Använd alltid endast den olja för dokumentförstörare som tillverkaren har specificerat för din maskin. Annars riskerar du att garantin upphör att gälla om modellen går sönder. Om du har en nyare modell av dokumentförstörare kommer du förmodligen också att upptäcka att din maskin är "självsmörjande".

Det innebär att kompostkvarnen automatiskt stannar om oljan har tagit slut eller om oljan håller på att ta slut. Vanligtvis kommer maskinen också att varna och informera dig i förväg via en inbyggd display - så var noga med att läsa serviceinformationen på din maskin.


Du kanske även är inresserad av