CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Den ultimata guiden till att välja rätt projektor

Senast uppdaterad 18. december 2024

Det finns en projektor för alla ändamål, men det kan vara en teknisk djungel av begrepp och termer när det gäller att välja rätt. Vi guidar dig genom allt du behöver veta om projektorer så att du är väl förberedd för att göra rätt val.

Vad är en projektor och vad behöver du?

Kortfattat är en projektor en apparat som kan överföra bilder till en bakgrund och visa dem i en storlek som många kan se samtidigt. Förr i tiden var projektorer förbehållna ett fåtal med gott om utrymme och en stor budget, men idag är moderna projektorer något som alla företag kan få tag på. Det kan dock vara svårt att veta vilken projektor man ska välja. Det är därför vi har samlat allt du behöver veta om projektorer i den här ultimata guiden. 

Självklart är våra experter alltid redo att hjälpa dig om du behöver ytterligare råd. Ring 042-400 93 00 och fråga efter en av våra tekniska experter eller skriv till dem på tech@lomax.se. 

När du väljer en projektor bör du börja med att fastställa dina behov. För att göra detta rekommenderar våra tekniska experter att du ställer dig själv en rad frågor. Svaren kommer att avgöra vilka specifikationer du bör välja när det gäller lumen, kastavstånd, upplösning och skärm.  

Fyra frågor du bör ställa dig själv innan du väljer projektor

  1. I vilket rum kommer du att använda projektorn? Är rummet stort, litet, mörkt eller ljust? 
  2. Vad ska du visa och vilken uppspelningskälla behöver du till projektorn? 
  3. Var ska projektorn monteras?  Ska projektorn vara fast monterad eller flyttas från rum till rum?
  4. Vad ska projektorbilden visas på?

Hur många lumen ska en projektor ha?

Kort sagt, lumen betyder ljusstyrka. Precis som ljusstyrkan hos en elektrisk glödlampa mäts i watt, mäts ljusstyrkan hos projektorer i lumen. Det är en standardiserad måttenhet som du också kan se refereras till som ANSI-lumen. Frågan är hur många lumen den optimala projektorn har? 

Högsta möjliga ljusstyrka är inte ett mål i sig när man väljer projektor. Det är viktigare att hitta rätt ljusstyrka”, förklarar Lomax tekniska expert. 

När du väljer ljusstyrka är det viktigt att veta svaret på hur mycket ljus det finns i rummet. Om det finns mycket dagsljus i rummet är det viktigt med höga lumen. Omvänt, om du har en projektor med mycket hög lumen i ett mörkare rum kan dina ögon bli trötta. En tumregel är att ju större bilden är och ju mer ljus det är i rummet, desto högre lumen behövs.

Våra rekommendationer för ljusstyrka

  • I mindre rum med möjlighet att stänga ute dagsljuset bör du leta efter en projektor med en ljusstyrka på mellan 2000 och 3000 ANSI-lumen
  • I ett ljusare rum med mer dagsljus bör du välja en projektor med en ljusstyrka på mellan 3000 och 5000 ANSI-lumen
  • I stora rum som matsalar och auditorier behöver du höga ljusstyrkor och bör leta efter en projektor med minst 5000 ANSI-lumen  

Hur hög upplösning bör en projektor ha?

När du väljer upplösning på din projektor är det viktigt att ta hänsyn till hur mycket detaljer du vill se och vilken din primära uppspelningskälla är. Kommer du att använda projektorn för att visa PowerPoint-presentationer och Excel-kalkylblad från en arbetsdator eller kommer du att spela upp filmer? 

Många antar automatiskt att 4K-projektorer (3840 x 2160 pixlar) är de bästa eftersom de ger extremt skarp bildkvalitet på grund av det höga pixelantalet. Det är dock inte sant att ju fler pixlar desto bättre, så det är viktigt att bestämma sig för hur mycket detaljer man vill se. En viktig punkt är att ju högre upplösning, desto mindre blir texten. Så om du behöver visa text med din projektor för en publik som sitter en bit från skärmen kommer bokstäverna att se väldigt små ut i 4K. För textvisning är Full HD (1920x1080 pixlar) ofta ett bra val för många. Men om du letar efter en projektor som främst är avsedd för filmvisning är det vettigt att leta efter 4K.

Vilket kastavstånd ska projektorn ha?

Throw distance kallas även projektionsavstånd eller kastavstånd och avser det avstånd som projektorn ska placeras från duken för att uppnå önskad bildstorlek. Kastavstånd är viktigt för att säkerställa en skarp bild och anges vanligtvis i meter eller fot. Det kan också kallas ”Normal Throw” och ”Short Throw”. 

Generellt sett är projektorer med kortare projektionsavstånd lämpliga för mindre rum, medan större rum kräver större projektionsavstånd. Projektionsavståndet är särskilt viktigt om du ska köpa en fast projektor. Om du behöver en bärbar projektor har du lite mer flexibilitet när det gäller kastavståndet eftersom du kan flytta projektorn närmare eller längre bort från skärmen efter behov. Ibland kan små förändringar i projektorns placering göra stor skillnad för bildens klarhet.

Våra rekommendationer för projektorns kastavstånd

  • Välj en ”Normal Throw”-projektor om du vill ha normal bildstorlek på upp till tre meters avstånd från skärmen.
  • Välj en ”Short Throw”-projektor om du vill ha normal bildstorlek på en halv till en meters avstånd från skärmen. 
  • Välj en ”Ultra Short Throw”-projektor om du vill att projektorn ska vara mycket nära skärmen.
  • Vissa Ultra Short Throw-projektorer kan projicera normal bildstorlek så nära som 20-30 cm från skärmen. 

Välj rätt tillbehör till din projektor

När du har hittat den projektor som passar de unika behoven på din arbetsplats måste du fundera på hur bilden ska visas. Även om vi alla har suttit i ett mötesrum och sett presentationer på allt från vita väggar till whiteboards, är det långt ifrån idealiskt. Du kan också behöva tillbehör som pekpinnar och presentatörer för att kunna presentera på bästa möjliga sätt.

Rätt duk kan avsevärt förbättra bildåtergivningen och hela upplevelsen. Rätt skärm kan till och med kompensera för ljuset i rummet”, förklarar vår teknikexpert.

Därför är det en god investering att köpa en projektorduk som är särskilt utformad för projektorer. Till skillnad från den vita väggen som absorberar ljuset och whiteboarden som reflekterar det, har en projektorduk en speciell yta som utnyttjar ljusstyrkan fullt ut och reflekterar bilden jämnt och optimalt.  

Om du använder en bärbar projektor bör duken naturligtvis också vara bärbar. För stationära lösningar kan du välja mellan en elektrisk skärm med motor eller en manuell skärm som rullas upp och ner för hand.  

Hur fungerar en projektor?

Det finns i princip tre typer av projektorer som är bra för arbetsändamål: Lamp-, LED- och laserprojektorer. Lampprojektorer kan vara både så kallade LCD- och DLP-projektorer. LED- och laserprojektorer är olika tekniker men är båda lampfria och innehåller istället en ljuskälla. 

När ska man välja en lampprojektor (DLP och LCD)? 

  • LCD-projektorer är ofta billiga och kan leverera höga lumen som tål ett ljust rum utan att färgerna blir urtvättade 
  • Tekniken kräver lite mer underhåll eftersom LCD-projektorer har ett filter som måste rengöras regelbundet 
  • DLP ger bra bildkontrast och är lätt att underhålla eftersom de är filterfria 

När bör du välja en LED- eller laserprojektor?

  • LED-projektorer är ofta tystare än lampprojektorer eftersom de inte blir lika varma och fläkten går mindre  
  • Ljuskällan i LED- och laserprojektorer håller betydligt längre än i lampprojektorer, vilket gynnar både ekonomin och miljön
  • LED- och laserprojektorer slås ofta på och av snabbare än de flesta andra projektorer
  • LED- och laserprojektorer kan uppnå höga lumen

Tycker du fortfarande att det känns som en svår uppgift att välja rätt projektor? Tveka då inte att kontakta våra tekniska experter som är redo att vägleda dig. Skriv till dem på tech@lomax.se.  

Du kanske även är inresserad av