• Fri frakt över 699 kr (exkl. moms) |
  • Snabb leverans |
  • Trustpilot
CSR  |  Omtanke  |  Kundtjänst

Allt du behöver veta om kaffe

Senast uppdaterad 14. maj 2024

Svenskarna dricker i genomsnitt två till tre koppar kaffe om dagen, vilket gör oss till den sjätte mest kaffedrickande nationen i världen. Men vet du skillnaden mellan Arabica och Robusta och hur många olika sorters kaffe det finns? Vår kaffeexpert Flemming Jørgensen ger dig svaren och mycket mer i denna kaffeguide.

Odling av kaffe

Kaffeträd odlas främst i det tropiska klimatbältet runt ekvatorn på kaffeplantager som ligger mellan 800 och 2000 meter över havet, där klimatet är tropiskt med få regniga dagar.

Idag odlas kaffe i över 70 länder, men framför allt Brasilien, Colombia, Vietnam och Indonesien odlar och producerar mycket kaffebönor, eftersom klimatet här är perfekt för kaffeodling. Brasilien står för över 30% av den totala produktionen.

 

Typer av bönsorter

Det finns många olika kaffesorter i världen, men inom kaffeindustrin finns det två huvudsakliga sorter: Arabica och Robusta. De kan se väldigt lika ut, men det finns ett antal skillnader som gör att de två sorterna skiljer sig markant åt.

Om du har slut på kaffe på jobbet hittar du ett stort urval av kvalitetskaffe här.

Arabica-bönan

Arabicabönan är typiskt söt och mild med smak av frukt och bär. Sorten kommer ursprungligen från Etiopien, men odlas numera i många delar av världen. Arabica odlas i områden som ligger 900–2000 meter över havet, eftersom denna höjd ger den önskade temperaturen och nederbörden. 

Arabicabönan har en aromatisk, rund och len kaffesmak som de flesta föredrar. Arabica är den böna som används mest i världen - ca 70% av världens kaffeproduktion består av denna böna.

 

Robustabönan

Robustabönan är känd för att vara starkare och mer bitter i smaken och odlas vanligtvis i Väst- och Centralafrika. Denna sort används ofta till snabbkaffe eller espresso.

Robusta innehåller mer koffein än Arabica. Det beror på att Robusta växer i lägre områden runt ekvatorn där det finns fler skadedjur och växtsjukdomar. Robusta producerar därför mer koffein för att skydda sig mot angrepp och infektioner. Robustabönan kan odlas på vilken höjd som helst och är därför billigare att producera.

 

Olika typer av kafferostning

Rostningsprocessen har stor betydelse för kaffets slutliga smak. Kaffebönorna rostas vid olika temperaturer och under olika tider för att få fram rätt smak. Men vad är skillnaden mellan ljus-, mellan- och mörkrostade bönor?
 

Ljusrostad

Med den ljusrostade bönan får du ett kaffe som är milt, ljust och mjukt i smaken. Dessutom behåller de lite mer av de ursprungliga smaknyanserna eftersom de inte rostas så mycket att smaken försvinner från bönorna.

Den här typen är perfekt för dig som älskar svart kaffe på grund av dess subtila smaker.

 

Mellanrostade

Mellanrostade bönor rostas något längre än ljusrostade bönor, vilket ger dem en mörkare färg. Kaffets naturliga smak kan fortfarande kännas, men de är också starkare och rikare i smaken. 

Mellanrostade bönor används främst till malet kaffe. Mellanrostade kaffebönor passar bra för den som gillar en bitter och stark eftersmak.

 

Mörkrostade

Mörkrostade bönor kan lätt förväxlas med mörk choklad på grund av den mycket mörka färgen, som är ett resultat av den långa rostningstiden.

Mörkrostade bönor har den starkaste smaken av de tre sorterna och är något mer bittra i smaken eftersom nästan alla naturliga smaker från kaffet har ersatts av nya aromer under rostningen.

De mörkrostade bönorna är perfekta för espressodrycker som cappuccino, latte eller iskaffe.

 

Vilka är de olika typerna av kaffe?

Idag finns det många olika sätt att göra kaffe på. Du kan göra kaffe med allt från malda bönor och hela bönor till snabbkaffe eller kaffekapslar. Men vilka är skillnaderna mellan de olika typerna?
 

Hela kaffebönor

Ett särskilt populärt sätt att njuta av kaffe är med nymalda kaffebönor, som mals i en kaffekvarn eller kaffemaskin precis innan bryggningen.

Då får du en fantastisk upplevelse av friskhet, arom och fler smaknyanser eftersom bönorna "förbereds" precis innan de ska användas.

 

Malet kaffe

En ganska välkänd typ av kaffe är malet kaffe. Med malet kaffe är du redo att brygga en stor kanna filterkaffe direkt utan att behöva en kvarn.

Häll önskad mängd malet kaffe i kaffemaskinen och njut av en kopp rykande hett kaffe. 

För att få med alla smaker fungerar det bäst om vattentemperaturen är mellan 92–96°C.

 

Kaffekapslar

Älskar du också de många goda smakerna av kaffe som cappuccino, espresso, latte macchiato eller café au lait? Då är kaffekapslar ett utmärkt val. Du kan enkelt bli en barista i ditt eget kök eller på kontoret. 

Med kaffekapslar får du ett utsökt och krämigt kaffe på nolltid. Vissa skulle därför säga att kaffekapseln är kaffets motsvarighet till ett teblad. Enkelt, bekvämt och snabbt. Välj önskad smak, placera kapseln i maskinen och gör dig redo att njuta av en kopp kaffe i caféstil.

 

Snabbkaffe

Snabbkaffe har också blivit en populär dryck i Sverige. Det är snabbt och enkelt. Det man ska tänka på när man köper snabbkaffe är att det finns både frystorkat och spraytorkat snabbkaffe.

Det frystorkade kaffet behåller flest smaknyanser, medan den spraytorkade metoden är lite hårdare mot kaffet, och därför får du inte riktigt samma goda kvalitet som med frystorkning.

 

Du kanske även är inresserad av