Vad är matförvaring?
Matförvaring är ett enkelt sätt att förvara matrester och en bra lösning för att undvika matsvinn. Många använder till exempel glasburkar, plastbehållare och förvaringslådor, beroende på om maten behöver förvaras torrt, kallt eller fryst.
Dina fördelar med bra matförvaring
Matsvinn är ett generellt samhällsproblem, både i Sverige och på andra håll i världen. I Sverige uppskattar Naturvårdsverket att svenskarna slänger mer än 1,2 millioner ton mat varje år - så det finns goda skäl att bekämpa matsvinn, både hemma och på jobbet.
Ett bra och relativt enkelt sätt att eliminera matavfall är att använda praktisk matförvaring i vardagen, eftersom det:
- Håller maten fräsch längre
- Är stapelbart och sparar utrymme i kylskåpet
- Gör det enkelt att organisera både mat och dryck
- Gör det möjligt att frysa mat
Genom att använda praktiska matförvaringsbehållare i plast kan du bidra till att minimera matsvinnet, oavsett om det är i matsalen med kollegorna eller hemma med familjen.
Vilka förvaringsboxar behöver du?
Oavsett om du behöver matförvaring till köket, matsalen, styrketräningslokalen eller något helt annat så hittar du många olika typer av matförvaringslådor hos Lomax som gör det enkelt att hålla maten fräsch. I vårt sortiment av köksutrustning kan du välja mellan ett stort urval av:
- Hushållslådor
- Plastburkar
- Microlådor
- Brödskrin
- Förvaringsburkar
Naturligtvis hittar du också matförvaring med lock i många olika storlekar och former. Tänk dock på att alla livsmedel inte är likadana, så du kan behöva olika typer av förvaring beroende på om du behöver förvara:
- Frukt och grönsaker
- Kött och fisk
- Mejeriprodukter
- Såser och drycker
Det finns med andra ord förvaringslösningar som fyller olika syften, så det är en bra idé att ta hänsyn till faktorer som de nedan innan du gör ditt val:
- Vilka livsmedel behöver du förvara?
- Hur mycket livsmedel handlar det om?
- Behöver du kunna frysa maten?
- Behöver du kunna värma maten i mikrovågsugn?
Exempel: Många typer av grönsaker och frukt kan förvaras direkt i lådor utan lock utan att grönsakerna blir dåliga. Detta gäller även försummade torrvaror som mjöl, socker, müsli och liknande livsmedel som lätt håller sig under längre tid och behöver förvaras torrt och inte för varmt eller kallt, men som inte bör stå i kylen på grund av kondens.
Däremot ska lättfördärvliga livsmedel, dvs. fisk och kött, kallskuret och rester samt ost, mjölk och mejeriprodukter, alltid förvaras i kylskåpet. Samtidigt bör de också förvaras i behållare med lock som sluter tätt och förseglar behållaren som maten finns i, eftersom detta förhindrar spridning av bakterier till och från behållaren.
Bästa tipsen - hur man förvarar mat
Det finns många välmenande åsikter och tips om hur man ska förvara mat och livsmedel. Bland de klassiska och vanligaste frågorna om matförvaring och kylskåpstemperatur finns
- Vilken temperatur ska ett kylskåp ha?
- Vad är en normal temperatur?
Förvaring i kylskåp
Bakterier trivs och växer vid varmare temperaturer, så temperaturen i ditt kylskåp bör inte överstiga 5°C. Temperaturen kan dock variera från toppen av kylskåpet till botten, så en tumregel är att inte överfylla kylskåpet så att den kalla luften kan cirkulera ordentligt.
Samtidigt bör du placera lättfördärvliga livsmedel på de mittersta till nedersta hyllorna, eftersom det är där kylskåpet är kallast. I motsats till många svenskars vanor rekommenderas det också att mjölk, yoghurt och liknande inte placeras i dörren, eftersom temperaturen varierar mest här. Istället ska de placeras längst ut på hyllorna, medan livsmedel som ägg, sylt, inlagda grönsaker etc. kan placeras på de höga hyllorna.
Förvaring av livsmedel frys
Mat som ska in i frysen måste frysas snabbt. I praktiken betyder det att maten ska frysas så snart den har ångats. Se samtidigt till att din frys håller en temperatur på -18°C om du vill frysa maten ordentligt och följ tipsen nedan:
- Undvik luft i plastbehållarna, använd fryspåsar om det behövs
- Förpacka maten i mindre portioner så att den fryser snabbare
- Dela upp maten i flera lådor
- Fyll inte frysen för mycket/för lite så att luften cirkulerar ordentligt
Om du inte behöver kyla eller frysa maten, men värm upp den, t.ex. i mikrovågsugnen. Se till att maten värms ordentligt vid hög temperatur och inte bara värms. Låt också maten vila en kort stund så att värmen fördelas över hela måltiden.
Visa mindre