Olika batterityper och deras användningsområden
Även om batterierna finns i många olika utföranden brukar de kategoriseras i två typer, primära och sekundära. I ett nötskal är skillnaden mellan de två typerna att:
- Primärbatterier är engångsbatterier, eftersom cellreaktionen bara sker en gång / i en riktning
- Sekundära batterier är uppladdningsbara, eftersom cellreaktionen är dubbelriktad, vilket innebär att batteritypen kan förses med extern energi
Förr i tiden användes ofta nickel-kadmium-, brunstens- och zinkklorid batterier, men numera är de vanligaste batterierna alkaliska och litium- eller uppladdningsbara. På samma sätt är Duracell-batterier och Panasonic-batterier bland de mest kända idag, även om det finns många olika märken.
Fördelar med alkaliska batterier
Alkaliska batterier (alkaline) är den vanligaste typen och finns i många olika varianter, från de vanligaste som AA, AAA, C, D och 9 volt till de mer specialiserade som AAAA och 4,5 volt.
Det är alla engångsbatterier som ofta används till vardagselektronik på arbetsplatsen, som tangentbord och möss, men också till cykellampor och mycket annat - bland annat för att alkaliska ger dig:
- Bra livslängd när de sitter i en enhet som används kontinuerligt
- Lågt pris jämfört med andra batterityper
- Rimliga batterier för de flesta arbetsuppgifter på kontoret
Fördelar med litiumbatterier
Om du behöver mer kraft i dina engångsbatterier kan du överväga litium istället. Även om litium generellt sett är ett något dyrare val än alkaliska batterier, får du betydligt mer energi. Detta beror på att litium har ett betydligt högre mAh-värde, så du får:
- Lång livslängd och en längre livslängd än när du använder Alkaline
- Batterier som kan hantera mer krävande uppgifter
Fördelarna med uppladdningsbara batterier
Uppladdningsbara batterier är gjorda för att användas om och om igen, och om du tar hand om dem kan de användas i många år framöver. Även om det kräver att du investerar i en bra laddare för batterierna, får du också det omvända:
- Mycket lång livslängd, och betydligt längre än andra typer
- Det bästa ekonomiska valet som ger den största prisbesparingen i det långa loppet
- Ett mer miljövänligt val
Vilken storlek behöver du?
Från vanliga engångs- och knappcellsbatterier till uppladdningsbara batterier hittar du alltid ett brett utbud av populära storlekar och typer som t.ex:
Använd översikten nedan för att lära dig mer om de vanligaste typerna och storlekarna.
AA / AAA-batterier
Både AA- och AAA-batterier används i de vanligaste elektroniska produkterna på arbetsplatsen, t.ex. fjärrkontroller, klockor, larm, datormöss, tangentbord och mycket mer.
Faktum är att AAA-typen är den överlägset vanligaste och mest använda batteritypen.
C-batterier / D-batterier
Medan AA och AAA är mindre storlekar, är både C och D fysiskt större. Samtidigt innehåller de också mer ström och är bättre lämpade för elektroniska produkter som kräver mer ström och används kontinuerligt under en längre tid.
Därför används de vanligtvis i lite större elektroniska produkter som cykel- och ficklampor, radioapparater och boom blasters, och används ofta i leksaker.
9V batterier
De klassiska fyrkantiga 9V / 9-voltsbatterierna är också stora och kraftfulla, och bra för kontinuerlig användning. Det är därför de ofta används i t.ex. brandlarm och kassaskåp, och de används också ofta i ljud- och ljudapplikationer, inklusive musik- och stränginstrument samt högtalar- och surroundljudsystem.
Köp billiga batterier online hos Lomax
Letar du efter prisvärda batterier? Beställ enkelt online till bra priser hos oss.
Hitta och beställ exakt vad du behöver på den här sidan, oavsett vilka typer och storlekar du behöver - välj bland välkända varumärken som t.ex:
Om du också behöver andra typer av kraft och energi för arbetsplatsen, ta en titt på våra andra elektriska artiklar här.
Förvara dina batterier, så här gör du
Det finns gott om välmenande tips när det gäller att förvara batterier och få ut mesta möjliga av dem. Alla råd är dock inte korrekta.
Om du är osäker på hur du ska förvara dem kan du följa våra experters rekommendationer här:
- Förvara batterierna torrt och svalt, t.ex. i ett stängt skåp eller i en skrivbordslåda
- Undvik fuktiga/varma miljöer, t.ex. kök och matsalar, badrum och omklädningsrum
- Lägg dem inte på fönsterbrädor eller i närheten av metaller, t.ex. spikar, skruvar och mynt, eftersom detta kan kortsluta batterierna
Det är också en bra idé att bara använda batterier av samma storlek och märke och undvika att blanda nya och gamla batterier. Batteriets effekt och livslängd varierar nämligen ofta beroende på vilket märke, vilken storlek och vilken typ av batteri du använder.
Vad gör man med förbrukade batterier?
Precis som allt annat elektroniskt avfall ska batterier aldrig slängas i soptunnan utan alltid återvinnas. Det gäller alla storlekar, även bilbatterier och större batterityper, som antingen ska lämnas till återvinningscentralen eller till inköpsstället, t.ex. en bilverkstad.
Detta beror på att batterier innehåller kemikalier och skadliga ämnen som kvicksilver som är dåliga för miljön och kan vara farliga för människor. Men det beror också på att batterier innehåller mycket värdefulla resurser som bly, kadmium och nickel som kan återvinnas. Läs mer på Sveriges Avfallsportal här.
Vad är batterier gjorda av?
Ett batteri består av en så kallad katod i den positiva polen och en anod i den negativa polen. Mellan de två polerna finns en så kallad elektrolyt, ett ämne som hindrar ström från att flyta mellan polerna. Förr var detta ämne flytande, men numera är det vanligare med fasta elektrolyter.
Åt vilket håll ska batterierna vara vända?
Oavsett vilken elektronisk enhet och batterityp du använder ska du alltid se till att plustecknet på batteritypen är riktat mot plustecknet i din enhet.
Hur fungerar ett batteri?
De flesta batterierna har två kammare: en med en positiv elektrod (anod) som innehåller mangandioxid och en med en negativ elektrod (katod) som innehåller zink och elektrolyt. Tillsammans skapar de elektricitet. Dessutom är de två elektroderna anslutna via en extern krets, t.ex. koppartråd.
- När batteriets två ändar är anslutna reagerar zink med kaliumhydroxid i katoden.
- Denna reaktion gör att elektronerna flödar till mangandioxiden i anoden, som bildar elektricitet. Processen får de olika kemikalierna att reagera och bildar zinkdioxid samt en annan form av mangandioxid.
- När all zink har reagerat kan ingenting få elektronerna att flöda, och då är batteriet platt.
Visa mindre